Znáte dobře jeho slabost pro sladké a svačinu bez čokoládové tyčinky by odmítl. Pokud podlehnete, hrozí obrovské riziko. I váš útlý syn, či dcera po čase mohou vypadat jako ti z fotografií, které varují před dětskou obezitou.

Přitom právě ti nejmenší potřebují dostatečný přísun kvalitních potravin. Nejenom, že rostou, ale při nedostatku dobré stravy také dochází ke kolísání hladiny cukru v krvi, což způsobí únavu a nesoustředěnost. Tzv. rychlé cukry v sušenkách, pečivu, či čokoládách tuto hladinu ještě více rozkolísají, což vede v důsledku k hyperaktivitě a agresivitě.

„Nevyvážená strava pak přispívá k mnoha zdravotním potížím, snižuje imunitu, vyvolává a prohlubuje psychické problémy, vede k nadváze, bolestem hlavy a rozvoji akné.“, upřesňuje výživová poradkyně Monika Divišová.

Ideální svačina obsahuje rozumný poměr všech základních výživových prvků – komplexních sacharidů, bílkovin, zdravých pro tělo prospěšných tuků, vitamínů, minerálů a vlákniny.

Je proto obecně známo, že se upřednostňuje celozrnné, či tmavé pečivo. Bílé má totiž málo živin a žádnou vlákninu. Tu naopak obsahuje zelenina.

Samozřejmě musíme dbát i na dodržování pitného režimu, kdy by dítě mělo vypít 1- 2,5 litru (podle věku) neslazených tekutin denně. Můžeme připravit třeba bylinné, či ovocné čaje slazené jablečným džusem, nebo šťávu z vařeného ovoce.

Možností, nebo kombinací zdravých svačin se nabízí poměrně hodně. Například nastrouhaná mrkev s kouskem jablíčka, nebo různé variace s celozrnným pečivem, které můžete doplnit máslem, sýrem cottage, či lučinou, nebo rajčetem.

Samozřejmě se nemusíte vyhýbat ani sladkému, ale dříve než v supermarketu vhodíte do košíčku balenou bábovku, zamyslete se, zda nezvládnete upéct svému dítěti něco sama. Domácí celozrnný mrkvový či ovocný koláč bez použití bílého cukru zachutná i největšímu mlsounovi a navíc bude bez přidaných éček. Jako pochutinu můžete přibalit třeba i mix neslazeného sušeného ovoce a nesolených nepražených oříšků.

Oblíbené čokolády, či sušenky pak nahradíte oříškovou, či ovocnou tyčinkou slazenou medem. Jogurt by měl být bílý, oslazený kupříkladu jablečným sirupem a doplněný nastrouhaným jablkem.

Vždycky se ale řiďte chutěmi svého potomka a snažte se najít takovou variantu, která mu vyhovuje. Pokud mu totiž začnete nutit rýžový chleba s mrkví, pravděpodobně při první příležitosti utratí ve školním automatu peníze za oplatky a colu.

Autor: Martina Bittnerová