Splňte si svůj sen a otevřete si svůj vysněný obchůdek. Než se však do toho pustíte, promyslete si, jak by měl obchod vypadat, co v něm budete prodávat a jaké vybavení budete pro chod potřebovat.

Před vznikem obchodu je zapotřebí si nejdříve zřídit živnost. Provozování obchodu s potravinami spadá do volných živností, tudíž není nutné prokazovat žádnou odbornou způsobilost. Takže vy jako budoucí živnostníci musíte splňovat pouze všeobecné podmínky.

Pokud plánujete mít ve svém obchodě zaměstnance, tak musí být při manipulaci s potravinami zdravotní způsobilí. Dále budete muset dbát na správné skladování, to znamená, že veškeré potraviny musí být uskladnění v odpovídajících prostorách jako jsou chladící boxy, čisté a suché sklady a další potřebné prostory.

Vybavení prodejny

Když máte vyřízené papíry a domluvený prostor, který splňuje všechny požadavky, je na řadě samotné vybavení prodejny, které bude nutné pořídit před jejím  otevřením. Důležité je vždy postupovat podle vyhlášky 347/2002 Sb. Ministerstva zdravotnictví o hygienických požadavcích na prodej potravin a rozsah vybavení prodejny podle sortimentu prodávaných potravin.

Pokladna

V žádném obchodě nesmí chybět pokladna. Na trhu je k dispozici několik druhů pokladen. Je tedy třeba si uvědomit, zda dáte přednost klasické levnější pokladně, nebo zainvestujete a pořídíte si pokladní systém, díky kterému budete mít komplexní přehled o stavu zboží a množství prodaného sortimentu.

Univerzální regály

Velice důležité jsou také univerzální regály, které slouží pro výstavu veškerého zboží. Jsou v prodejně stejně jako pokladna nepostradatelné. Do obchodu si můžete pořídit regály přístěnné, oboustranné, rohové nebo umístěné v prostoru.

Chladící boxy

Pro potraviny rychle se kazící nesmí chybět v prodejně chladící boxy, ze kterých si budou moct zákazníci vybírat. Na trhu jsou k dispozici chladící boxy v různých rozměrech. Některé firmy dodávají takové mrazící a chladící boxy, které jsou řešeny přesně podle přání zákazníka.

Zařízení pro pultový prodej

Plánujete ve svém obchůdku prodávat různé zákusky, chlebíčky, maso, uzeniny nebo sýry? Pak nezapomeňte na chladící pulty. Vybírat si můžete mezi samoobslužnými pulty nebo pulty s obsluhou.

Váhy

K pultovému prodeji neodmyslitelně patří váhy, díky kterým budete moct zvážit určité množství nabízených produktů (např. masa, sýrů, uzenin atd.). Aby Vás obchod fungoval, musíte si pořídit vozidlo, které bude mít transportní chlazení sloužící pro přepravu čerstvých, chlazených a zmrazených potravin, ovoce, zeleniny, mléčných výrobků, masa atd.

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví

V prodejně, která je v nemovitosti, musí být zavedena v dostatečném množství tekoucí pitná voda, která vyhovuje požadavkům stanoveným zvláštními právními předpisy a musí v ní být zajištěna v dostatečném množství tekoucí teplá voda připravená z pitné vody o teplotě nejméně 45 °C.

Pokud se v prodejně použije led, musí být vyroben z pitné vody, která vyhovuje požadavkům stanoveným zvláštními právními předpisy a musí s ním být manipulováno v souladu s požadavky na nebalené potraviny.

V prodejně musí být zajištěno dostatečné přirozené nebo umělé osvětlení v souladu s normovými hodnotami tak, aby osvětlení odpovídalo dané práci, neoslňovalo a nezkreslovalo barvu potravin.

Prodejna musí být dostatečně větraná k zajištění provozně přiměřeného snížení teploty z tepelné zátěže prostorů a k zajištění čistého vzduchu, který neovlivní potraviny kontaminací a který neobsahuje prach a pachy, včetně pachů po plísni a chemických látkách.

Další podmínky naleznete v samotné vyhlášce.