Recept na rozvináče jsme kdysi našli v jedné kuchařce. Kuchařek, tedy kuchařských knížek, máme doma několik stovek. Možná je to tím, že dobrá polovina naší rodiny má gastronomii jako svou profesi. Nebo jich máme tolik proto, že oba dva, manžel i já, rádi jíme a rádi čteme. V kuchařkách se nám pak snoubí obě milované záliby zároveň.

Recept na rozvináče je napsaný v knížce, kterou máme už dlouho oblíbenou. Jmenuje se Die preiswerte Kűche – Gerichte fűr den kleinen Geldbeutel, tedy Levné vaření – Kuchařka pro malé peněženky.

Tahle naše kuchařka je v mnohém podivuhodná, má za sebou spoustu zážitků a i to, jak „přišla na svět“, bylo nevšední, ale to je jiný příběh. Dnes se zaměřme na tu jednu její perlu, na rozvináče.

Jak správně tušíte, rozvináč je prostě rozmotaný zavináč. Jenže tento rozvináč je doplněn, dochucen, nazdoben a doveden k dokonalosti.

Jako spousta jiných geniálních věcí, i recept na Rollmops-snake je v podstatě velice prostý. Potřebujete na něj jen to, co běžně doma bývá: chléb, cibuli, majonézu, list hlávkového salátu a jablko, pokud možno červené. A zavináč, samozřejmě.
Příprava není ani složitá, ani obtížná.

Chléb opečete v topinkovači nebo na grilu. Zatímco se opéká, vezmete cibuli a na jemno ji nakrájíte. Smícháte s majonézou a touto směsí bohatě potřete hotovou topinku. Do majonézy úhledně naskládáte půlkolečka jablka – pěkně za sebe, jako tašky na střeše. Červená slupka tak krásně vynikne. Na jablka potom elegantně položíte přehnutý list salátu a úplně navrch pak rozvinutý zavináč. Celé královské dílo můžete případně ještě dozdobit snítkou čerstvého kopru.

Jednoduché, že? Ano, jednoduché a báječné. Rozvináčem můžete třeba občas nahradit oblíbenou pizzu nebo zeleninový salát, hodí se stejně dobře k čaji, k pivu i k vínu. Vyzkoušejte. Dobrou chuť.

Autor: Eva Musilová
 
Katalog restaurací:

Celá ČR | Jihočeský kraj | Jihomoravský kraj | Karlovarský kraj | Královehradecký kraj |

Moravskoslezský kraj | Pardubický kraj | Plzeňský kraj | Praha | Zlínský kraj