Snadněji se může stát, že uděláte chybu v čísle účtu příjemce. Pokud chybu zjistíte před datem splatnosti, je velká šance platbu stornovat a odeslání peněz včas zadržet. U některých bank si dokonce můžete při elektronickém zadání příkazu, pokud ještě nebyl zaúčtován (což v rámci internetbankingu zjistíte), chybný příkaz zrušit sami.

Není-li tento postup možný, co nejdříve kontaktujte svoji banku s žádostí o odvolání platby. Na tom, zda zvolíte osobní návštěvu pobočky, telefonický nebo písemný kontakt nezáleží (může se lišit pouze výší poplatku za storno příkazu).

V případě, že ke zpracování došlo a peníze z banky odešly, máte smůlu, odvolání platby již není možné a situaci musíte řešit jinak. Pokud není možné provedení chybné platby zastavit, mohou nastat dvě situace.

V prvním, lepším případě jste peníze poslali sice na chybný, ale neexistující účet a platba se vám automaticky vrátí zpět (obvykle ihned nebo maximálně během několika dní). Nejdřív tedy zkontrolujte pohyby na svém účtu.

Ve druhém případě chybné číslo účtu existuje a banka příjemce na něj finanční prostředky připsala – v souladu s vaším zadáním, byť chybným.

I tato situace je řešitelná. Člověk, kterému jste peníze poslali omylem, je ze zákona povinen je vrátit (v souladu s § 451 zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů). V opačném případě by se na jeho přístup nahlíželo jako na bezdůvodné obohacení a příjemce by se tak vystavil riziku soudní žaloby a následně i exekuce.

Může se vám stát i to, že příjemce pošle peníze zpátky sám od sebe. Pokud ne, pak je nutné napsat žádost o vrácení platby. S tou se pak můžete obrátit buď na svoji banku, nebo přímo na banku, u které je veden účet, na který jste platbu chybně nasměrovali.

Jednoznačně platí, že je vhodné příkazy před odesláním raději dvakrát zkontrolovat. V případě, že se při vymáhání peněz od neoprávněného příjemce dostanete až k soudnímu sporu a jednalo-li se o částku např. v řádu stovek korun, je ke zvážení, jestli není lepší peníze oželet.

Zdroj: Slabikář finanční gramotnosti – Vydalo nakladatelství COFET, a. s. v Praze roku 2011 díky laskavému přispění Československé obchodní banky, a. s. za spolupráce NNO FINANČNÍ GRAMOTNOST, o. p. s.

Slabikář můžete objednat ZDE.