Kdo na dotazy odpovídá?

 

 

Mgr. Lucie Nápravová

Praxe:

Po ukončení studia jednooborové psychologie FF UK (1997) pracovala na HR konzultantských a manažerských pozicích v malých i velkých mezinárodních firmách (telekomunikace, bankovnictví). Ke znalosti klinické psychologie – různých forem skupinové i osobní terapie, psychoterapeutických technik a zkušeností z intenzivního komunitního výcviku, si tak přidala praxi v oblasti psychologie řízení a rozvoje managementu, kterou uplatňuje nyní na pozici nezávislé konzultantky. Věnuje se především individuálnímu psychologickému poradenství.


DOŠLÉ DOTAZY:

21.10.2010

Eva

Dobrý den, před 7 týdne se se mnou rozešel přítel. Mně je 30 jemu 25 let. I přesto, že jsem do vztahu nechtěla vstoupit, jsem se do něj bezhlavě zamilovala, chodili jsme spolu skoro rok a půl. Přes malé problémy jsem s ním byla šťastná. Všechno vyústilo tím, že mi sdělil, že mě nemiluje a nechce se mnou dále být. Už skoro 2 měsíce je ze mě téměř chodíci mrtvola, nebaví mě vůbec nic, jíst, pít, chodit do práce a jen se ponižuji a snažím se ho stále kontaktovat, on je prý šťastný. Prosím, poraďte mi, co mám dělat, abych se od něj odpoutala.

21.10.2010

Odpověď Evě:

Tak se bojím, že zde je každá rada drahá. Lék na zlomené srdce bohužel neexistuje. Člověk takovou životní situaci může pouze prožít a přežít. Malou útěchou je pouze fakt, že většinu lidí alespoň jednou v životě podobná situace potká. Konkrétní rady, které vám sice bolest neodstraní, to skutečně umí jen čas, jsou:

za prvé: přestat bývalého partnera kontaktovat (s větším úspěchem se setkává strategie, že dáváte okatě najevo, že máte svůj vlastní svět, ve kterém on opravdu vůbec nechybí…). Tím, že ho – jak píšete – neustále kontaktujete – dosahujete pouze pravého opaku – tj.dalšího odcizení z jeho strany).

Za druhé: jakkoli to zní těžce, opravdu si musíte nalézt činnosti, které vám umožní na chvíli vaši situaci zapomenout…Pro někoho je to ponoření do práce, pro dalšího zvýšení fyzických aktivit (fitness atd…), pro dalšího studium, nákupy, rekonstrukce bytu, atd. někomu také pomáhá se ze situace tzv. vypsat, tj. dát emoce na papír. Záleží na vás, která varianta je vám bližší. Obecně vlastně dělat cokoli, jen neležet na posteli a koukat do zdi….Ideální jsou fyzické aktivity, při kterých se produkuje hormon endorfin, který navozuje dobrou náladu.

Bohužel si v tomto musíte trochu poručit, sama víte, že se vám samotné do ničeho nechce a chtít samovolně nebude. Je ale dokázáno, že jakmile si dáte malé konkrétní cíle – např. zítra udělám to a to a splníte je, posílíte si tak sebedůvěru a začnete život mít zase trochu pod kontrolou.

Za třetí: častý problémem je svalovat neúspěch vztahu na svůj vzhled – kdybych bývala štíhlejší, jistě by mně neopustil – kdybych neměla takový nos, atd… Toho se vyvarovat. Logicky si odvodit, že jste se partnerovi líbila, jinak by s vámi vztah nenavazoval, chyba tedy nebude ve vašem vzhledu.

Milá Evo, doufám, že se vám toto komplikované období podaří zvládnout, kdyby se vaše situace nelepšila, zvu vás k osobní schůzce – psychologickému poradenství – a rozhodně držím palce!


20.10.2010

Přeslice

Dobrý den, usiluji o práci sociálního pracovníka, doposud jsem dva roky učila, studuji třetí ročník sociální pedagogiky. Podmínkou pro práci na mé vyhlédlé pozici byly psychotesty. Bohužel mi bylo sděleno, že na základě psychotestů jsem neprošla a nejsem vhodným adeptem na sociálního terénního pracovníka. Je mi jasné, že je zde velký psychický tlak na odolnost pracovníka, musí se setkávat s velkými problémy u lidí a řešit je. Nicméně si stále nedokážu představit, kde byl problém, že jsem neprošla. Jednalo se o kombinaci testů – baum test, otázky a odpovědi, rozhovor s psychologem a kresba dvou postav (asi podvědomé vykreslení toho, jak se sami vidíme). Paní psycholožku jsem viděla prvně v životě, spolupracuje s organizací již dlouho, přednáš i na VŠ, nechci zpochybňovat její kompetence. Nicméně se nedokážu ubránit pocitu, že se přeci jen spletla. Jak to vidíte vy, jsou testy uskutečněné během 2 hodin při první schůzce dostatečně prokazatelné? Děkuji za odpověď Gábina

20.10.2010

Odpověď:

Dobrý den Gábino, je obvyklé, že pokud dochází k psychologickému testování uchazečů o zaměstnání za účelem jejich správného výběru, používá se princip zpětné vazby – tj. osobní ústní informace o výsledku testů. Zpětná vazba by měla být vždy součástí kvalitního psychologického testování. Obvzlášť u projektivních technik, které byly aplikovány ve vašem případě. Každý z kandidátů by měl dostat jasnou informaci – obvzlášť pokud byl odmítnut – co v této souvislosti testy prokázaly.

Určitě by bylo na místě poprosit paní psycholožku o konzultaci tohoto charakteru. Jsem si jistá, že vám tyto informace poskytne – pokud na ni nemáte kontakt, ptejte se u organizace, u které jste se o zaměstnání hlásila.


20.10.2010

Sandau

Můžete poradit i senioru 80níkovi ? Pak ; mají soudy nějaký mravní či morální povinnost brát na ně zřetel, či je disriminovat dle své volné úvahy ? Podnikatel si nechal plnit práce a služby v akceptované výši 430 tis Kč. K plnění své stavební činnosti si vypůjčil i 100 tis Kč ze SJM. To vše stále sliboval zaplatit až do promlčení.To mu soudy, státní zátupce i policie akcetovaly a senior se nedovolal nápravy, Je nějaká možnost dovoloávat se spravedlnosti, když Vláda ČR a všechny juističní instituce deklarují všestrannou pomoc seniorům. Děkuji vám za odpověď.

20.10.2010

Odpověď Sandau:

Dobrý den, poradit můžeme každému nezávisle na věku, obávám se ale, že téma dovolávání se spravedlnosti u soudů ČR není naštěstí naše parketa. Zkuste se zeptat na www.pravnik.cz, kde funguje také on-line právni poradna.


15.10.2010

Zita R.

Celý život sportuji, a vím, že bez určitého sebezáporu a tvrdosti nejde v životě nic dosáhnout. Závodně jsem působila aktivně téměř do svých 17 -ti let v lyžařském oddíle, mám celkem pěknou sbírku medialí a ocenění. Se stejným zápalem jsem se vrhla na studium VŠE, myslím, že s úspěchem, byla mi nabídnuta i možnost zůstat na katedře, ale to se mi nechtělo, chtěla jsem dělat karéru. I ta se mi povedla. na svoje úspěchy jsem hrdá, záreveň si umím nechat svoji práci dobře zaplatit. Jsem známá tím, že že své projekty dotahuji přesně, úspěšně a v čas do konce. Nadruhou stranu si uvědomuji, že celý život jsem zvyklá jet na plný plyn, což se mi líbí, ale jakoby nejbližší okolí se k tomu staví ne tak nadšeně jako já. Momentálně se nacházím v rozchodové fázi se svým přítelem, se kterým žiji již sedmý rok, jako důvod rozchodu uvedl moje rychlé tempo, kterého prý už nebaví stíhat. tak nevím. Jsem z toho opravdu zklamaná a nevím, co mám dělat…jak se zachovat. Nechci ho ztratit, ale nevím, jak to změnit.

16.10.2010

Odpověď Zitě R.

Dobrý den Zito,

podle popisu vaší situace evidentně máte náhled, což je vzácná věc. Tušíte, že partnerova výtka k vašemu životnímu tempu – a možná i vašemu profesnímu úspěchu je na místě. Samozřejmě, pokud toto víte, není problém v tempu zvolnit, přizpůsobit se jeho potřebám. Otázkou je, jestli se vám přizpůsobit chce, nebo spíš, co by to pro vás znamenalo do budoucna. Možná jde o zdravé životní varování – skutečně jste ve fázi, kdy se sluší zpomalit, začít myslet na rodinu, na potřeby ostatních víc, než na svoje. Nezmínila jste, kolik je vám let a zda máte v plánu s partnerem myslet na rodinu. Nebo naopak, ačkoliv vás současná situace trápí, můžete to být pouze důsledek zvyku – nechcete přijít o někoho, s kým jste zvyklá žít, bojíte se samoty. Ovšem podvědomě hledáte jiného partnera, takového, který by vám ve vašem tempu stačil a ještě pro vás byl inspirací. Vaši konkrétní situaci neznám, tedy pokud si chcete o situaci popovídat, jste zvána.


12.10.2010

lasidora

Dobrý den, jsem na RD, začala jsem pracovat jako finanční poradce, chtěla bych si založit firmu a začít podnikat v oblasti realit a služeb, bohužel, nikde jsem nenašla rady, informace co je třeba k založení rk. Můžete mi poradit? Případně někoho, kdo se v tomto oboru dobře orientuje? Děkuji

16.10.2010

Odpověď lasidora:

Dobrý den,

co se týká zakládání s-r-o, je to stále formálně poměrně komplikovaná forma, která má svá specifika a úskalí, nicméně pokud se podrobně seznámíte s tímto procesem – například doporučuji na www.podnikatel.cz, myslím, že není problém jej zvládnout.

Předmět podnikání není při obecném procesu založení s-r-o důležitý, proto si nemyslím, že zrovna založení realitní kanceláře by měl být problém. Pokud máte zájem, ráda vám poradím, pokud konkrétně napíšete v čem tápete, případně doporučím realitního makléře, který má k oboru blíž než já.


04.10.2010

Rose

Chtěla jsem se zeptat, zda nemáte nějaký dobrý tip: stala jsem se zcela nečekaně zodpovědnou za způsob vzdělávání v naší mini-firmě (prodáváme německé výrobní součástky) – máme 27 zaměstnanců. Přesto, že jsem pracovala na pozici asistentky – neboli někoho zodpovědného za provozní chod, můj nadřízený mi tuto agendu k mé vlastní práce vpodstatě vnutil, předvším bez jakéhokoliv rozhovoru se mnou. Mám na starosti, jak jsem pochopila například kurzy ze zákona – BOZP atd…ale šéf chce, abych mi připravila i nějakou celkovou analýzu – co je na trhu atd…tak brouzdám po internetu, trochu zoufale a narazila tak na vás, poradíte?

Rose

06.10.2010

Odpověď Rose:

Dobrý den Rose, nebojte se této práce, myslím, že naopak budete ráda, že si rozšíříte obzory. Chápu, že je to starost navíc, ale na druhou stranu, pomocí internetu, jak jste správně začala, není problém si udělat představu, jaká je ve vzdělávání situace na trhu. Podívejte se rozhodně na www.educity.cz, tam najdete asi nejkompletnější nabídku, co se u nás nabízí.

Pokud byste chtěla poradit s konkrétními typy školení (v vašem dotazu nic konkrétně neuvádíte, můžeme se na to podívat společně – napište přesně, co hledáte – nepříklad manažerská školení, obchodní, atd…) Tohle by vám ale měl zadat váš nadřízený, co a s jakým cílem od firemních školení očekává.

Co se týče BOZP – v současné době je velmi elegantní řešení využít e-learningové formy – na internetu se dá najít několik firem, které takováto školení nabízejí.

 

Pošlete nám váš dotaz. Odpovíme vám co nejdříve.

Vaše jméno (vyžadováno)

Váš Email (vyžadováno)

Předmět zprávy

Vaše zpráva