Jak si zařídit reprezentativní domácí pracovnu, ve které můžete vést jak online hovory s nadřízeným, tak osobní schůzky?

Vyzkoušejte naše tipy.

Vyberte si kvalitní stůl a pohodlnou židli

Na prvním místě by měl být kvalitní pracovní stůl. Kromě bytelného a pěkného materiálu se rozhodujte i podle rozměrů. Ty přizpůsobte prostoru, který máte k dispozici. A především vlastnímu pohodlí a potřebám. Měl by být:

  • dostatečně široký, aby se vám na něj vešlo všechno, co potřebujete mít při ruce,
  • hluboký, aby i vaše nohy měly pohodlí,
  • vysoký tak, abyste u něj mohla pohodlně a zdravě sedět. Standardní výška je 70 cm, pokud jste ale vysoká nebo naopak nižší postavy, raději si vyzkoušejte, zda vám bude vyhovovat.

Vyplatí se pořídit stůl se šuplíky, především pokud nemáte jiný úložný prostor na důležité dokumenty.

Co se židle týče, pořiďte si kancelářské křeslo. Jsou sice dražší, za to poskytují maximum pohodlí a vypadají luxusně. Skvělé jsou zejména ergonomické typy, které jsou perfektně přizpůsobené na dlouhé hodiny u počítače.

I na dalším nábytku záleží

U stolu a židle to rozhodně nekončí. Práce z domu přeci neznamená, že se musíte ochudit. Jen ať vaše domácí pracovna stojí za to. Uvidíte, že se zlepší i vaše pracovní morálka i výkonnost. Pořiďte si do ní pohovku na odpočinek, kde se budete moci natáhnout a na chvíli si odpočinout od povinností. Protože kde jinde než v pracovně máte jistotu, že vás nikdo nevyruší?

Luxusní sedací soupravy z broušené kůže, v moderním, klasickém nebo moderním stylu udělají velkou parádu. Navíc jsou úžasně pohodlné. Pokud jste limitovaná prostorem, pořiďte si relaxační křeslo nebo židli.

Minimalismus, ovšem s puncem luxusu

Nezahlcujte pracovnu věcmi. Zbytečně by vás to rozptylovalo. Při dekorování buďte střídmá. O to víc ale investujte do jednotlivých kousků. Díky tomu bude místnost vypadat na úrovni a šik. Zvolte jeden dominantní prvek (například luxusní koberec, starožitnou vázu, obraz atd.), který přitáhne pozornost. K němu pořiďte už jen pár dekorací, které podtrhnou celkovou atmosféru. Ideálně nějaké květiny nebo fotografie, které vám zpříjemní pracovní dobu.

Svítidla – šikovná i krásná napohled

Do pracovny doporučujeme více úrovní světla. Lustr by neměl být jediný zdroj. Pořiďte si originální designové lampičky nebo volně stojící lampu, kterou si rozsvítíte při odpolední nebo večerní práci. Počítač by rozhodně neměl být jediným zdrojem světla a na čtení, psaní či rýsování je beztak lepší lampička, kterou si nastavíte podle aktuálních potřeb.

Praktická výbava pro příjemnější home office

Jak si zpříjemnit a zefektivnit práci? Žádná moderní kancelář by neměla postrádat ty správné vymoženosti. Určitě nechcete, aby vaše pracovna byla „podvybavená“. Co všechno se vyplatí pořídit?

  • Ergonomická vertikální myš snižuje riziko syndromu karpálního tunelu.
  • Podložka pod notebook zajistí, že si nebudete namáhat krk.
  • Nedioptrické brýle proti modrému světlu zase ochrání vaše oči. Lze pořídit i v dioptrické variantě.
  • Někdo dokonce preferuje práci se dvěma monitory. To se hodí zejména pokud máte otevřeno více souborů najednou.