Pokud chcete, aby šla vaše kancelář s dobou a byla reprezentativní, je dobré sledovat, co je právě aktuální a vybavení vaší kanceláře čas od času obměňovat.

Aktuálním trendem je jednoznačně lanscape office!

Landscape office respektuje koncept obytné krajiny a odstraňování rozdílů mezi domácím a pracovním prostorem. Vychází z konceptu open space kanceláří, ale snaží se o co největší přirozenost interiéru prostřednictvím spojení s přírodou.

V kanceláři jako doma

Doma si každý vytváří příjemné prostředí s pohodovou atmosférou, kde je prostor pro soustředění i odpočinek. Stejně lze přistupovat i k interiérům kanceláří a administrativních budov. Důvod je přitom naprosto jednoduchý. V okamžiku, kdy se budou lidé ve své firmě cítit dobře a uvolněně, bude je práce bavit, budou soustředění a efektivní. A to je přeci cílem každého zaměstnavatele.

Koncepce trendu lanscape upouští od jednotvárných zasmušilých kanceláří a nudných zasedacích místností a nahrazuje zajímavými a uživatelsky přívětivými prostory. Vychází ze spojení různých činností a profesí a respektuje potřeby a přání lidí pracujících v konkrétním interiéru. Zaměstnanci poznají, že takové kanceláře jsou navrženy přímo pro ně, protože interiér vychází přímo z oboru a oblasti zájmu dané společnosti.

Jak proměna kanceláře probíhá?

Bez ohledu na pozici nebo délku praxe je dokázáno, že každý pracovník officu během pracovní doby vykonává minimálně jednu z těchto aktivit – kreativní tvorba, vyřizování telefonů a e-mailů, pracovní setkání, prezentace, přemýšlení, konverzace a mnoho dalších. A přesně těmto činnostem se snaží koncept landscape office vyhovět. Architektům už pak jen stačí postavit konkrétní obytnou krajinu z prostorů pro rychlé schůzky kolegů z týmu, odpočinkové zóny, místa pro individuální práci, zasedacích místností.

Změna začíná promluvou mezi investorem a architektem. Mluví se nejen o požadavcích investora, ale především o pracovních procesech, návycích zaměstnanců a pracovních postupů. Po vyhodnocení architekt odvodí, jaké typy prostorů budou nejužitečnější. Zásada je jednoduchá – pokud to jen trochu možné, dochází k propojení interiéru s exteriérem, kancelářskou budovu s parkem nebo pracovnu se zahradou či terasou. Prvek přírody je pro koncept landscape office velice důležitý a jde o to, aby byl v podstatě všude.

Martina M.
foto: By Ronald Lu & Partners