kteří zahodili svůj starý život a začali pracovat v oboru, který je jejich koníčkem a vášní?

Ne nadarmo se říká, že když člověk něco opravdu chce, tak to prostě udělá. Když člověk něco chce, jde za tím, pracuje přesčas a neodkládá nic, co by s danou prací souviselo.

Naopak, pokud se člověk své práce bojí nebo cítí nedostatek motivace či prožívá stereotyp a otupělost, má tendenci nic neprožívat, vše odkládat a počítat každou minutu. A právě tehdy je nutné poohlédnout se po jiné práci. Každý den strávený ve stávajícím zaměstnání totiž jen prohlubuje smutek a pocit zoufalství a na to je život přece příliš krátký.

Než ale dáte výpověď, nejdříve se zamyslete a objevte vaši vášeň. Ptejte se sami sebe, co byste chtěli dělat právě nyní, čím byste se chtěli živit – nejen teď, ale také zítra, za týden i za rok? Nejdůležitější je přijít na kloub tomu, jaká práce by vás naplňovala a poté vymyslet plán, jak ji získat.

Nic vás nenapadá? Nevadí.

Podívejte se na doporučení, jak vaši vášeň objevit:

Jděte do minulosti

Bylo ve vašem životě něco, co jste milovali? (nyní nemyslete na bývalé partnery) Najdete nějaký koníček z dětství, díky kterému jste byli šťastní? Tancování, sběratelství, tvorba nebo nějaké řemeslo? Naplňovala by vás ona činnost z dětství i dnes? Pamatujte, že všeho lze udělat business a když existuje něco, co máte rádi a co znáte, jste o krok napřed.

Čtěte

Pokud je něco, pro co jste nadšeni, zajímejte se o to. Dohledejte si knihy, časopisy, webové stránky a studujte. Možná v nich najdete cesty k vaší nové kariéře. Nikdy nezavírejte oči a mysl před něčím, co vás baví. Možná se právě v tom totiž skrývá obrovský potenciál.

Brainstorming

Nenapadá vás nic, v čem by se mohla skrývat vaše vášeň? Vezměte si kus papíru s zapisujte nápady a postřehy. Hledejte v práci, v bytě, u přátel, v knihovně… vše si zapisujte. Nad ničím hned nepřemýšlejte, nechte to uležet a zhodnoťte později.

Máte to? Jděte do toho nejdřív nanečisto.

Pokud objevíte nějakou vášeň, skvělé. Je potřeba se ale zklidnit začít si to zkoušet na nečisto. Je lepší a rozumnější si nápad nejprve otestovat, než se jít začít hned živit. Můžete-li svou vášeň provozovat souběžně s prací a dokonce z ní mít vedlejší příjem, jedině dobře. Nejdříve si z toho udělejte koníček nebo práci na částečný úvazek. Tak zjistíte, zda je to opravdu vaším posláním a získáte zkušenosti a zajistíte si rezervy, které se v budoucím podnikání budou hodit.

Nedaří se?

Našli jste vášeň, zkusili jste ji a nic z toho? Nedařilo se? Nevadí, hledejte dál. Když je vůle, nevzdávejte to, zkuste to znovu a pak třeba ještě znovu, a uspějete. Úspěch nikdy nepřichází snadno… ale když přijde, stojí za to.

Sandra Špačková