které jsou buď již hotovými pokrmy, nebo surovinami, které lze využít pro přípravu čistě veganských pokrmů.

Jak nedávno informoval Letákomat.cz (server soustřeďující se na online letáky), zavedl například supermarket Lidl coby novinku ve svém sortimentu produkt s názvem Veganské mleté (viz leták). Veganské mleté budí na první pohled dojem mletého masa. Nahlédněme do krabičky s tímto produktem! Ukážeme si i pár tipů, jak s ním vařit.

Veganské mleté není maso. Ale co to tedy je?

Veganské mleté má za úkol vzbudit zdání, že jde o zdravou náhražku masa, k jejímuž získání nebylo nutné zabít zvíře, v níž jistě nejsou antibiotika ani hormony. Pochybovat však můžeme o přítomnosti genetické modifikace. A podobně jako jiné napodobeniny masa, je veganské mleté vhodné i pro ty strávníky, co se rozhodli, že maso konzumovat nebudou, ovšem chuť a struktura masa jim v jídelníčku přece jen chybí.

Složení veganského mletého a dalších napodobenin masa či uzenin je většinou velmi podobné. Jsou vyrobeny na bázi hrachové, pšeničné a sojové bílkoviny. K nim jsou přidány rostlinné tuky, barviva a další látky, které zajistí, že po „namletí“ bude veganské mleté vypadat opravdu jako mleté maso.

Bílkoviny versus sacharidy

Problémem ve složení veganských napodobenin masa a uzeniny byl vždy obsah sacharidů. Jinými slovy, v pšenici, hrachu nebo sóji je více sacharidů (škrobů) než bílkovin. A tak v počátcích výroby vegetariánských a později i veganských produktů čelili jejich konzumenti vysokému příjmu sacharidů a tuků ze stravy, která jinak (v případě varianty opravdového masa) poskytuje zejména bílkoviny. Tím se z vegetariánských mas staly zcela nevhodné sacharidové bomby.

Postupem času se však v potravinářském průmyslu přišlo na to, jak sacharidy uměle oddělit a jak v pšeničném, hrachovém nebo sojovém základu ponechat při náročném průmyslovém zpracování více bílkovin než škrobů.

Díky tomu, jak najdete třeba na stránkách Veganvyziva.cz, je složení dnešních napodobenin mas již podobné masu opravdovému, alespoň co se poměru bílkovin a sacharidů týká: „V obsahu bílkovin i sacharidů se blížíme velmi ke kuřecímu masu – přibližně 24 g bílkovin, 3 g tuků, pro srovnání u hovězího jsme na 19 g bílkovin a 5-8 g tuků a u vepřového jsme dokonce jen na 15 g bílkovin a až 22 g tuku,“ jak uvádějí v redakci Veganvyziva.cz

A jak s veganským mletým zacházet?

Veganské mleté je díky složitému průmyslovému zpracování upraveno tak, aby nejen mělo vyšší obsah bílkovin než sacharidů, ale aby bylo vhodné i ke smažení, kdy změna jeho struktury a chuti způsobená úpravou na rozpáleném tuku bude podobná jako změna, která při restování nastane u opravdového masa.

Z toho v podstatě plyne, že s Veganským mletým můžete zacházet jako s opravdovým mletým masem, což ve většině případů znamená, že jej orestujete na cibulce a pak pokračujete s přípravou konkrétního receptu tak, jak jste byli zvyklí při přípravě klasického masa nebo jak najdete v receptech. Nebo nejdříve smícháte s dalšími surovinami a pak teprve restujete.

Na stránkách supermarketu Lidl se dozvíte, že Veganské mleté je vhodné k přípravě veganských burgerů, karbanátků a špaget bolognese, a že jde o chutnou alternativu k masovým pokrmům. Takže už zbývá jen si najít recepty. U nás je v oblibě třeba i moussaka nebo lasagne.  Místo masa použijete samozřejmě Veganské mleté.

Jak je to s cenou?

Vzhledem k módním trendům a k náročnému průmyslovému zpracování je cena Veganského mletého (a nejen toho z Lidlu) opravdu vysoká. Cirka 300 Kč za kilo produktu z něj dělá velmi luxusní výběr, na který dosáhnou jen domácnosti s vyššími příjmy. Pro srovnání, vepřové mleté stojí podle Lidl letáku cirka třetinu.

Náhražky masa, které nemají optimalizované množství sacharidů, jsou ale levnější. A tak je jednou z možných cest k úsporám právě to, že budete střídat levnější napodobeniny masa, které jsou méně průmyslově zpracovány, a tak jsou i levnější, s těmi dražšími a chutnějšími. A kdoví, možná se k sobě cena opravdového masa a jeho náhražek někdy přiblíží.