Do údolí, cestovnímu ruchu ještě nedávno uzavřeného, trvá cesta z Dillí tři dny. Dlouhé desítky hodin si tři dobrovolnice z občanského sdružení M.O.S.T. otloukaly  tělo na hrbolatých, úzkých, prašných indických cestách, aby uviděly, co kdysi spatřil Velký překladatel Ringčen Zanpo.  Svět, který se tolik liší od toho našeho.

Pouštní rozeklaná krajina, jejíž nesmírnost bere dech a uprostřed níž žijí navzdory zdejší drsné realitě milí a pohostinní lidé.

Do šedého písku září bělostné buddhistické kláštery – gonpy, z nichž mnohé byly založeny v 10. století právě Velkým překladatelem. Buddhismus sem ještě před ním přinesl další velký tibetský mistr Padmasambhava.  Spiti  bylo a je neodmyslitelně spjaté s Tibetem. Stejně jako pro Tibeťany, tak i pro místní obyvatele  bylo náboženství vždy samozřejmou součástí života. Z každé rodiny se většinou alespoň jedno dítě posílalo do kláštera, aby se stalo mnichem či mniškou.

Takhle se stal mnichem i Pema. Potom, co mu umřela maminka, ho jeho tatínek poslal v devíti letech do kláštera Komik. Z těžko přístupné, vysoko v horách položené gonpy, Pema později odešel studovat na jih do Dehradúnu.

Mezitím se i jeho starší sestra Tsering měla také stát mniškou. Ve Spiti však v té době neexistoval žádný ženský klášter. Tsering musela zůstat v rodině jedné starší mnišky, u které spíše než studentkou byla služkou. Takový život ji nebavil a její touha stát se mniškou mizela. Kvůli minimálnímu vzdělání ale nedostala lepší práci než jako dělnice na stavbách silnic.

Pemovi to nedalo spát a rozhodl se, že poskytne možnost vzdělání všem spitským ženám.   V roce 2006 založil Sapan Foundation a později se na velkém pozemku, naproti  Kazy – (centrální město údolí Spiti), pustil do práce. V cestě mu stálo místní drsné klima, dovolující pracovat jenom tři letní měsíce v roce, pověstné (ne)tempo indických pracovníků, do nebe sahající ceny stavebních materiálů a jeho vlastní náročná práce pro klášter. Měl však píli a obrovské odhodlání. A také štěstí  na laskavé lidi z Čech i Slovenska.  Ostravské sdružení M.O.S.T. pomohlo sehnat  „kmotry“ pro mnišky budoucího kláštera  a část peněz od štědrých dárců pro zahájení stavby.

Pokud dnes přijedete do Koangu, uvidíte z poloviny rozestavěný klášter. Když zde strávíte noc, Pema vám uvaří výborný dhal a pak  ukáže, jak všechno jednou bude vypadat. a jak příští léto budou mnišky v klášteře bydlet.

Jméno Pema znamená lotos – krásná květina. Pema z bahna ničeho pěstuje květ, který jednou vykvete do krásy.

Štěpánka Pecháčková, www.protibet.cz