Oceněné vědkyně ve dvou věkových kategoriích si rozdělí půl milionu korun.

1. prosince odstartoval již 9. ročník projektu Pro ženy ve vědě, který ocení dvě nejúspěšnější z přihlášených vědkyň. Projekt pod záštitou společnosti L’Oréal a světové organizace UNESCO věnuje vybraným vědkyním finanční odměnu ve výši 250 000 Kč, které mohou využít k jakékoliv podpoře svého bádání. Podmínky k vyplnění přihlášky a další potřebné informace o projektu se zájemkyně dozvědí na www.prozenyvevede.cz.

Pod záštitou světové organizace UNESCO a společnosti L’Oréal byl dnes spuštěn 9. ročník ojedinělého projektu Pro ženy ve vědě. Dvě talentované vědkyně tak mají šanci získat finanční ocenění v podobě 250 000 Kč, které podpoří jejich další vědecké bádání. Letošní novinkou je přidání jedné věkové kategorie – šanci na výhru budou mít nejen vědkyně do 35 let věku včetně, ale nově i účastnice od 36 do 45 let včetně. Kromě finančního ocenění získá jedna z vítězek šanci zúčastnit se mezinárodního kola soutěže L’Oréal UNESCO For Women in Science, International Rising Talents, kde na 15 finalistek čeká odměna v celkové výši 225 000 €.

V posledních sedmnácti letech byly v rámci programu L’Oréal-UNESCO „Pro ženy ve vědě“ oceněny tisíce vědkyň z 60 zemí celého světa. Společnosti L’Oréal se tak daří podporovat a zviditelňovat výjimečnou kvalitu vědecké práce a dává nejen českým ženám příležitost k dalšímu vědeckému rozvoji.

„Loňský ročník se stal zatím nejúspěšnějším za celou dobu trvání projektu. Věříme, že rozšíření o další věkovou kategorii přiláká další nadané české vědkyně, z nichž pak jedna bude moci Českou republiku reprezentovat v mezinárodním kole,“ přeje si Laurent Boukobza, generální ředitel L’Oréal Česká republika.

Přihlášení do projektu je velmi jednoduché. V termínu od 1. 12. 2014 do 31. 1. 2015 mohou zájemkyně vyplnit přihlašovací formulář a vložit ostatní potřebné podklady na webovou stránku www.prozenyvevede.cz, dále je potřeba odevzdat osobně přihlášku v písemné podobě na sekretariát organizace UNESCO. Splnit musí pouze dvě základní podmínky – věk do 45 let včetně a dosažený titul Ph.D. z definovaných oborů.

Pro ženy ve vědě / For Women In Science

Mezinárodní projekt For Women In Science vznikl v roce 1998 na základě spolupráce organizace UNESCO a společnosti L’Oréal s cílem podpořit ženy působící na poli vědy a ocenit jejich úsilí. V České republice jsou speciálním stipendiem každoročně oceněny tři nadějné vědkyně do 35 let, které na základě předložených vědeckých prací vybere odborná porota.
Na mezinárodní úrovni je pak vybraným mladým vědkyním, jejichž projekt přijala uznávaná vědecká instituce mimo jejich domovskou zemi, rozděleno dalších 15 mezinárodních stipendií. UNESCO a L’Oréal každoročně vyznamenává i pět významných badatelek, které se za svou kariéru staly vzorem pro následující generaci.